Capitolul 8 – Unde este vorba despre Cornel Chiriac și Radio Europa Liberă

Interviu cu Andrei Voiculescu, octombrie 2020

Tradus în limba română de Olga Tintoiu

Când Noël Bernard, directorul departamentului de limba română al Radio Europa Liberă, a citit scrisoarea pe care i-am trimis-o lui Cornel Chiriac, i-a cerut imediat să mă cheme la München ca să putem discuta. Cornel și cu mine ne cunoșteam de ani de zile. Înainte să plec din România, îi împrumutam de multe ori discuri pentru a-și face emisiunile la Radio București. Când Cornel a fost ucis, avea scrisoarea mea în servieta care era în mașină. Prin urmare, aceasta scrisoare a fost confiscată ca și restul lucrurilor sale, ca parte a anchetei. Noel Bernard, care văzuse această scrisoare voia să mă contacteze, dar nu avea nici o modalitate de a afla adresa mea. Prin urmare, a trebuit să aștepte până la sfârșitul primei faze a anchetei, când lucrurile lui Cornel i-au fost predate, apoi, a putut să-mi scrie.

În ce mă privește, când am aflat de moartea lui Cornel din ziare, a început să-mi cam fie frica. Eram sigur că cei de la Securitate vor veni să mă omoare și pe mine. De aceea am inceput să cam dau inapoi cu Radio Europa Liberă. Doar că Noel Bernard a insistat și a sfârșit prin a mă convinge că nu eram în pericol dacă lucram pentru ei. Deoarece Cornel nu a fost, de fapt, ucis de Securitate, ci de un nemernic, un recidivist nenorocit care pur și simplu i-a vrut banii. Nemernicul a fost condamnat, dar a stat în închisoare doar șase ani. Ca dovadă că acest ticălos era cu adevărat irecuperabil, în prima săptămână de la eliberare, a comis un viol în grup organizat și imediat a fost trimis din nou în spatele gratiilor.

Cornel Chiriac

Pentru mai multe informații despre Cornel Chiriac, http://cornel-chiriac.org/

În orice caz, de îndată ce am fost convins că Cornel a fost victim acestui nemernic și nu al Securității, am acceptat postul la Radio Europa Liberă. Eram foarte pasionat de munca mea. La început, când Noel Bernard m-a întrebat ce emisiuni vreau să găzduiesc, am refuzat imediat să le continui pe ale lui Cornel. Din mai multe motive, dar mai ales pentru că el și cu mine nu promovam același tip de muzică. Cornel s-a concentrat mai mult pe muzica underground, care nu era difuzată nicăieri în altă parte, cum ar fi Led Zeppelin, Jesus Christ Superstar, The Doors, dar și jazz sau muzică psihedelică… Trebuie spus că Cornel nu a lucrat niciodată ca DJ în cluburi de noapte și uneori difuza melodii care durau și 17 minute! În ceea ce mă privește, am evitat întotdeauna acest gen de creații. Într-un program de 50 de minute, m-aș fi simțit ca și cum mi-aș fi trădat ascultătorii. Principiul meu a fost sa difuzez intotdeauna cantitatea maximă de muzică și să nu fac niciodată ca ceilalți. Și întotdeauna mi-a plăcut să dau cât mai multe informații despre melodiile pe care le transmiteam. În ultimii ani, am găzduit chiar și o mulțime de emisiuni de istorie a muzicii. Dar întotdeauna în jurul unor melodii digerabile și accesibile. Formatul pe care l-am propus la Radio Europa Liberă a funcționat imediat. Și nici nu am abordat vreodată probleme politice în emisiunile mele. La urma urmei, erau deja aproximativ treizeci de comentatori care nu vorbeau decât despre asta, de dimineața până seara. Nu avea niciun rost sa mai intervin și eu în subiecte politice, când rolul meu era în primul rând sa vorbesc despre muzică. Și apoi, ca să fiu sincer, politica nu m-a pasionat niciodată.

CUPRINS

Introducerea

Capitolul 1 – În care este vorba despre arestare arbitrară și despre barajul Bicaz

Capitolul 2 – În care este vorba despre internat, pick-up și ceaiuri dansante

Capitolul 3 – În care este vorba despre tuberculoza osoasa și patinajul de viteza

Capitolul 4 – În care este vorba despre scuter și revista “Steaua”

Capitolul 5 – În care este vorba despre Fabrizio de André, clubul A și Radio Bucuresti

Capitolul 6 – În care este vorba despre clubul 33,  Scotch Club și Whisky à Gogo

Capitolul 7 – În care este vorba despre exil și munca silnică

Capitolul 8 – În care este vorba despre Cornel Chiriac și Radio Europa Liberă

Capitolul 9 – În care este vorba despre carti postale , “Melogriver” și despre independența

Capitolul 10 – În care este vorba despre o tranzitie ratată și despre imposibila întoarcere

Capitolul 11 – În care este vorba despre München, Praga și un nou inceput

Capitolul 12 – În care este vorba despre Radio Bucuresti și permis de muncă

Capitolul 13 – În care vorbim despre editare și Harpagon

Capitolul 14 – În care descoperim melodiile preferate ale lui Andrei Voiculescu

Publié par sylvaudetgainar

Sylvain Audet-Găinar est né en 1980 et a fait des études de Lettres à Lyon, à Strasbourg et à Bucarest. Fasciné par la Roumanie, il y a vécu et enseigné le français pendant de longues années. Il a également été le traducteur de plusieurs polars roumains, avant de se lancer aujourd’hui dans l’écriture de ses propres romans.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s

%d blogueurs aiment cette page :